Пъпната връв е спасителната линия на вашето неродено бебе.

Следродилният запек се появява при много жени след раждане. Това е след като движенията на червата започнат да се възобновят няколко дни след раждането. Въпреки това, някои проблеми могат да причинят проблеми, тъй като храносмилателната ви система се връща към нормалното. Някои от причините за следродилния запек включват: Хормони на бременността хемороиди Добавки с желязо Болезнено място за епизиотомия, ако сте направили такава Увреждане на аналния ви сфинктер по време на раждане

Съвети, които ще ви помогнат да се справите с следродилния запек. По-долу са дадени няколко съвета, които можете да използвате, ако изпитвате следродилен запек:

Пийте много течности (поне осем до 10 чаши вода всеки ден) Включете в диетата си неща като зелени зеленчуци, зърнени храни (пълнозърнести), хляб, плодове и трици Почивайте си много Яжте сини сливи (естествено слабително) Всяка сутрин пийте топла течност Използвайте леки лаксативи или добавки с фибри, ако други методи не работят

Усложнения на запек

Понякога запекът ви може да не отшуми. Това може да доведе до преминаване в хронична форма и да развиете сериозни усложнения. Усложненията на запека могат да включват:

Ректален пролапс: Това се причинява от многократното напъване при опит за изкарване на изпражненията, което води до излизане на част от ректалната обвивка от ануса. Фекална инконтиненция: След известно време, когато червата ви не могат да се отърват от отпадъците, те могат да станат толкова пълни, че някои изпражнения излизат сами. Уринарна инконтиненция: Постоянното напрежение при изпразване на червата ще отслаби мускулите на тазовото дъно. Това причинява неволно отделяне на урина, особено когато се смеете, кихате или кашляте. Хемороиди: Прекомерното напрежение при изхождане може да увреди кръвоносните съдове в ректума. Фекално сблъскване: Това е, когато ректума ви е толкова пълен с изпражнения, че мускулите на червата не са в състояние да го изтласкат.

Предотвратяване на следродилен запек

Превенцията се състои главно в добавяне на храни с високо съдържание на фибри към вашата диета и пиене на повече течности по време на следродилния период.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от Дан Бренан, д-р на 16 март 2021 г nicozero мнения

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Кокрейн: "Интервенции за лечение на следродилен запек."

Министерство на здравеопазването, правителството на щата Виктория: "запек."

Медицина на Джон Хопкинс: "запек."

PeaceHealth: "След раждане: първите 6 седмици след раждането."

Медицински център на университета в Рочестър: "Общи условия."

Как предпазвате децата, когато имате оръжие в дома си? В крайна сметка едно дете на 3 години има силата да дръпне спусъка.

Бил Брасард, директор на Project ChildSafe, образователна програма за безопасност на оръжията на Националната фондация за спортна стрелба, има няколко прости съвета за родителите:

Винаги дръжте оръжията заключени и далеч от деца. Съхранявайте боеприпасите на място, различно от оръжията. Никога не оставяйте пистолет без надзор. Кажете на децата си никога да не докосват пистолет или части от него – във вашата къща или в някой друг.

„Най-важната отговорност на собственика на оръжие е да предпази своите огнестрелни оръжия от попадане в грешни ръце – и това включва деца“, казва Брасард. „Те просто не са достатъчно зрели, за да упражняват добра преценка относно оръжията.“

Оръжейни ключалки и сейфове

Как да се уверите, че пистолетът е заключен здраво? Повечето нови оръжия се предлагат със стабилна сигурност, която прави стрелбата невъзможна, казва Марк Уорнър от Blue Ridge Arsenal, закрито стрелбище и магазин за оръжия в Шантили, Вирджиния. Един вид е като менгеме, което покрива спусъка. Другият е дебел кабел, който се вписва в цевта.

Можете да закупите брави за по-стари оръжия или такива, които не са дошли с ключалки. Или се обадете на местната правоприлагаща агенция. Много полицейски и шерифски отдели работят с Project ChildSafe, за да осигурят кабелни ключалки за пистолети на хората, които ги поискат.

Сигурността също е ключова за съхранението на оръжие. „Знаем, че децата са любопитни и са добри в намирането на неща, които възрастните смятат за скрити. Така че просто скриването на пистолет под някои пуловери на рафт в гардероба ви не е безопасно съхранение“, казва Брасард. „Вместо това се нуждаете от сейф или сигурен калъф за пистолет.“

Калъфите и сейфовете, които се заключват, могат да поберат един пистолет или няколко. Много от тях идват с комбинация или ключалка. Някои нови модели разполагат с ключалки, които изискват пръстов отпечатък или сканиране на длан за отваряне.

Съхранявайте и заключвайте боеприпасите отделно от оръжията, казва Брасард, и съхранявайте ключовете за всеки на различно място – всичко това далече от деца. Не забравяйте да заключите токсични консумативи за почистване на пистолети като разтворители и масла.

Продължение

Хронология за безопасност на оръжията за родители и деца

Американската академия по педиатрия предлага родителите да се погрижат сериозно да се уверят, че оръжията са заключени, докато децата са готови да пълзят – около 6 месеца. По-късно, когато децата отидат в домовете на приятели или роднини за дати за игра, попитайте дали има оръжия в къщата и дали се съхраняват безопасно.

След това научете децата какво да правят, ако влязат в контакт с пистолет, в дома ви или в някой друг:

Спрете това, което правите. Не докосвайте пистолета. Напуснете зоната, където е пистолетът. Кажете на възрастен веднага.

„Кажете на децата, че никога не е добре да докосвате пистолет, освен ако не сте наблюдавани," Уорнър казва. "Ако наоколо няма отговорни възрастни и друго дете извади пистолет, веднага си тръгвате. И ако това се случи, отидете и кажете на родителите си незабавно.

Напомняйте на децата често, че оръжията по телевизията, в игрите и филмите не са истински и че истинските оръжия нанасят щети.

Ако оръжията са част от семейната култура, излагането на по-големите деца на подходящи грижи и осигуряването на оръжията ще им помогне да развият здравословно уважение към безопасността на оръжията, казва Брасард.

„Когато децата пораснат – и особено ако се включат в стрелба по мишени или лов под наблюдение – добре е да ги оставим да видят колко усърден е собственикът на оръжието относно съхранението и боравене с него“, казва той. „Това помага за изграждането на добри навици и добро разбиране на начина, по който трябва да се третира оръжието.

Въпреки това, ако децата показват признаци на депресия, трябва да организирате съхранението на оръжия извън дома. Самоубийството, водеща причина за смърт сред тийнейджърите, може да бъде до 10 пъти по-вероятно, когато оръжието е в къщата.

WebMD функция Преглед от д-р Hansa D. Bhargava на 14 януари 2014 г

Източници

Бил Брасард младши, директор, Project ChildSafe; говорител на Националната спортна фондация по стрелба, Нютаун, Коннектикут.

Марк Уорнър, Блу Ридж Арсенал, Шантили, Вирджиния.

KidsHealth.org: "Безопасност на оръжието."

Американска академия по педиатрия: "Свързани деца: Клинично ръководство."

Healthychildren.org: "Тинейджър самоубийство и оръжия," "Пистолети в дома."

Когато раждате, бебето се ражда първо. След това пъпната връв излиза след вашето бебе. В редки случаи пъпната връв пролабира, което означава, че пада от нормалното си положение. 

Какво означава?

Пъпната връв е спасителната линия на вашето неродено бебе. Тази структура, подобна на тръба, свързва нероденото ви бебе с плацентата. Съдържа кръвоносни съдове, които пренасят кръвта, която е богата на кислород и хранителни вещества, към бебето. Той също така премахва отпадъчните продукти от бебето. 

Пролапсът на пъпната връв се случва, когато връвта падне през отворената шийка на матката във влагалището, преди вашето бебе да се премести в родовия канал. Когато това се случи, връвта се притиска между тялото на вашето бебе и тазовите ви кости. Това намалява кръвоснабдяването на вашето бебе, което води до загуба на кислород за вашето бебе. Ако това се случи, вашето бебе ще трябва да бъде родено незабавно, за да се избегнат рискове, свързани с намаления кислород. 

Пролапсът на пъпната връв е необичаен и се среща при около 1 на 1000 раждания. Това е опасно за вашето бебе. Едно проучване на над 307 случая на пролапс на пъпната връв установи, че 7% от бебетата са починали поради това.

Кой е най-застрашен от пролапс на пъпната връв?

Има няколко усложнения при бременност, които могат да увеличат риска от пролапс на пъпната връв. 

Ако сте бременна с повече от едно бебе (като близнаци или тризнаци). Преждевременно раждане. Бебе с ниско тегло при раждане. Седалищно предлежание, при което краката или задните части на вашето неродено бебе са насочени към родовия канал. В едно проучване 36,5% от случаите на пролапс на пъпната връв се дължат на седалищно предлежание. Твърде много околоплодна течност, която е течността, която заобикаля нероденото ви бебе (полихдрамнион). Това обикновено се вижда при ултразвуково сканиране. Когато водата ви се счупи преди 37 седмици, което означава, че пълната с течност торбичка, която заобикаля бебето ви, се счупва, преди да е трябвало (Преждевременно разкъсване на мембраните).

Други рискови фактори включват процедури като когато лекарят счупи околоплодния мехур (амниотомия), когато поставянето на балон за узряване на шийката на матката започва разширяването на шийката на матката или по време на вземане на кръвна проба от плода, процедура, при която се взема малко количество кръв от вашето неродено бебе, за да проверите за вродени дефекти.

Продължение

Как се диагностицира?

При медицински преглед може да се диагностицира пролапс на пъпна връв. Може да усетите връвта във влагалището си или вашият медицински специалист може да я почувства по време на вагинален преглед. 

За някои жени единственият признак за пролапс на пъпната връв е, че бебето има необичаен пулс. Необичайна сърдечна честота при нероденото ви бебе може да се появи в до 67% от случаите на пролапс на пъпната връв. Това се случва, защото връвта се разтяга и компресира, забавяйки притока на кръв към вашето бебе. Това причинява внезапни спадове или промени в сърдечната честота на вашето бебе.

Ако все още не сте в болницата, когато това се случи, незабавно се обадете на службите за спешна помощ. Докато чакате линейката, може да ви кажат да се изправите на ръце и колене и да се наведете напред, за да опирате главата си на земята и таза си нагоре. Това ще намали натиска върху кабела.

Как се лекува?

Ако пъпната връв стърчи от вагината ви, раждането на бебето трябва да се случи възможно най-скоро. Експертите казват, че времето между поставянето на диагнозата и раждането на бебето трябва да бъде по-малко от 30 минути. Ако жената е в първи или ранен втори етап на раждане, се препоръчва цезарово сечение (Цезарово сечение). При някои жени, в зависимост от обстоятелствата, вагиналното раждане може да бъде по-бързо. 

Докато чакате за операция, може да бъдете поставени в позиция коляно до гърдите, за да облекчите натиска върху пъпната връв. Лекарят може също да вкара ръката или пръстите им във влагалището и внимателно да повдигне частта от бебето, която притиска връвта.

Ако има вероятност да има забавяне преди раждането, лекарите могат да напълнят пикочния ви мехур с физиологичен разтвор, за да помогнат за облекчаване на натиска върху връвта. 

Колкото по-дълго е забавянето на лечението, толкова по-голям е шансът за смърт или увреждане на мозъка. Когато пролапсът на пъпната връв се случи извън болницата, рискът от смъртта на бебето е 18 пъти по-вероятен, отколкото ако се случи в болница.

Продължение

Може ли да се предотврати пролапсът на пъпната връв?

Пролапсът на пъпната връв не може да бъде предотвратен. Също така не може да се предвиди. Пъпната връв се движи много по време на бременност, така че ултразвукът не може да предскаже колапс на връв. Може да се случи при жени без никакви рискови фактори. Но ако сте изложени на по-висок риск, Вашият лекар може да Ви посъветва да бъдете приети в болницата, за да могат да предприемат незабавни действия, когато започнете раждането.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от Дан Бренан, д-р на 05 март 2021 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ: 

Boushra, M., Stone, A., and Rathbun, K. Пролапс на пъпната връв, StatPearls Publishing, 2021.

Международно списание за женско здраве: „Оптимално управление на пролапса на пъпната връв“.

Journal of Perinatal Medicine: “Перинатална смърт, свързана с пролапс на пъпната връв.”

Клиника Майо: „Грижа за пъпната връв: какво трябва и какво не трябва да се прави за родителите.”

Ръководство на Merck: „Пролапс на пъпната връв“.

Кралски колеж по акушерство & Гинеколози: “Пролапс на пъпната връв в края на бременността.”

От Катрин Мъри, казано на Мишел Джордан

Никога не съм се виждала като истинска майчина. Аз съм момиче от Ел Ей, от голямо, смесено семейство. Живял съм в цялата страна и съм бил изложен на много култури. Бях истински щастлив. Казах си, че ако нямам деца до 35 години, просто няма да го направя. Но животът има своите обрати.

По време на моята стипендия по детска и юношеска психиатрия, когато учех за детското развитие, имах това силно желание да изпитам всички неща, за които научавах. Не можех да спра да мисля какво би било да бъда свързан с този мъничък човек, когото ще родя. Исках да изпитам всички възнаграждаващи предизвикателства, които идват с него, и да се надявам да помогна да оформя това човешко същество в нещо положително за този свят. Не исках да чакам партньор. Винаги съм се опитвал да живея живота си, като правя това, което вярвах и чувствах, че е правилно за мен. Спрях да чакам някой да ми помогне да преследвам неща, които мога да направя сам.

Поддържащ актьорски състав

Знаех, че ако ще направя това – да стана самотна майка по избор (SMBC) – ще ми трябва село. Отидох при баба ми, майката на баща ми, първо, защото тя беше матриарх на семейството. Тя попита дали може да говори със своя пастор за това. Съгласих се, след като я въоръжих с моя списък с причини, включително възрастта ми и времето, което ще ми отнеме, за да намеря партньор.

Тя се върна седмица по-късно и ми каза, че въпреки че не е съгласна с това, винаги ще ме обича и ще ме подкрепя. Повечето от семейството ми просто искаха първо да се оженя. Няколко дори ми предложиха да проверя някои приложения за запознанства.

Но баща ми беше фен от първия ден. Той беше толкова щастлив. Той избра кумовете седмица след като му казах. Той взе спермата за мен (беше по-евтино, отколкото да я пратя по пощата до лекарския кабинет) и той говори със спермата! Той дойде с мен на срещите ми с лекар и беше моят треньор по раждане. Бях толкова благословен да имам подкрепата на толкова много приятели и членове на семейството.

Продължение

Силно начало

Направих всичко възможно да се подготвя физически и психически, за да стана майка. Погрижих се да правя редовни упражнения и да се храня здравословно. В моята професия знам важността на психичното здраве. Основното нещо за мен беше да поддържам ниско ниво на стрес. Имах споразумения с членове на семейството, че не могат да спорят с мен за нищо, за да не се стресирам.

Освен това наех финансов съветник, след като взех решението да бъда самотна майка. Той ме посъветва да спестя, за да не се натоварвам финансово по време на отпуска си по майчинство. Това беше страхотен съвет. Успях да сваля работа 4 месеца. Бях толкова благодарен, че успях да го направя. Процесът също може да бъде много скъп, в зависимост от това дали правите вътрематочна инсеминация (IUI), ин витро оплождане (IVF) или осиновяване.

Историята се разгръща

Има различни варианти за жени, които искат да станат самотни майки. Имах IUI. По време на този процес лекар инжектира сперма в матката ви, докато овулираш. Надеждата е, че ще оплодят яйцеклетка и ще забременеете.

Изборът на донор беше процес. Първоначално, като афроамериканка, исках афроамерикански донор. Но съоръжението, което използвах, нямаше голям избор. Лекарят ми ме предупреди, че може да отнеме няколко опита. След четвъртия опит реших да сменя донора на сперма.

Върнах се към още профили в банката за сперма. Следвах съвета, който получих от SMBC, и потърсих донор с доказан опит от бременности и раждания.

Намерих донор, който беше многорасов. Много ми харесаха отговорите му във въпросника. Хареса ми и това, че беше посочен като отворен донор.